Çin ekonomisi ilk çeyrekte %4,5 büyümek için Kovid mirasından kurtuldu


Hong Kong
CNN

Çin ekonomisi, üç yıl süren katı pandemik kısıtlamaların sona ermesinin ardından tüketicilerin harcama çılgınlığına girmesiyle 2023’e sağlam bir başlangıç ​​yaptı.

Gayri safi yurt içi hasıla, ilk çeyrekte bir önceki yıla göre yüzde 4,5 arttı. Ulusal İstatistik Bürosu Salı günü. Bu, Reuters’in ekonomistlerle yaptığı bir anketin yüzde 4’lük büyüme tahminini geride bıraktı.

Ancak özel yatırımların neredeyse hiç kımıldamadığı ve genç işsizliğinin tarihteki en yüksek ikinci seviyeye yükseldiği, bu da ülkedeki özel sektör işverenlerinin bu konuda hâlâ temkinli olduklarını gösteriyor. daha uzun vadeli beklentiler.

Tüketim en güçlü toparlanmayı kaydetti. Perakende satışlar Mart ayında bir önceki yıla göre %10,6 artış göstererek Haziran 2021’den bu yana en yüksek büyüme seviyesini gördü. Ocak-Mart ayları arasında perakende satışlar, esas olarak catering hizmeti sektöründen elde edilen gelirlerdeki artışın etkisiyle %5,8 arttı.

Oxford Economics’in Çin baş ekonomisti Louise Loo, “Tüketici güvenindeki istikrarlı yükselişin yanı sıra bastırılmış talebin hala tamamlanmamış bir şekilde serbest bırakılması, bize tüketici öncülüğündeki toparlanmanın hala devam edecek alanı olduğunu gösteriyor” dedi.

Sanayi üretimi de istikrarlı bir artış gösterdi. Ocak-Şubat dönemindeki %2,4’e kıyasla Mart ayında %3,9 artış gösterdi. (Çin, Ay Yeni Yılı tatilinin etkisini hesaba katmak için genellikle Ocak ve Şubat ayına ait ekonomik verilerini birleştirir.)

Nisan 2023'te Pekin'in sabah trafiğinin yoğun olduğu saatlerde işe gidip gelenler

Geçen yıl GSYH arttı Sadece Pekin’in koronavirüsü ortadan kaldırmaya yönelik yaklaşımı tedarik zincirlerine zarar verdiği ve tüketici harcamalarını vurduğu için resmi büyüme hedefi olan “yaklaşık %5,5” büyük oranda %3’e ulaştı.

Kitlesel sokak protestoları ülkeyi etkisi altına aldıktan ve yerel yönetimlerin devasa Kovid faturalarını ödeyecek nakitleri kalmadıktan sonra yetkililer nihayet Aralık ayında sıfır Kovid politikasını iptal etti. Ekonomi, Kovid salgını nedeniyle yaşanan kısa süreli kesintinin ardından iyileşme belirtileri göstermeye başladı.

Geçen ay, imalat dışı faaliyetlere ilişkin resmi bir gösterge on yıldan fazla bir sürenin en yüksek seviyesine sıçradı ve bu durum, ülkenin önemli hizmet sektörünün pandemik kısıtlamaların sona ermesinin ardından tüketici harcamalarındaki yeniden canlanmadan faydalandığını ortaya koydu.

Ekonomik toparlanma ivme kazanırken, yatırım bankaları ve uluslararası kuruluşlar Çin’in bu yılki büyüme tahminlerini yükseltti. Geçen hafta yayınlanan Dünya Ekonomik Görünümü’nde Uluslararası Para Fonu, Çin’in ekonomisinin yeniden açılmasının ardından “güçlü bir şekilde toparlandığını” söyledi. Ülkenin GSYİH’sının bu yıl yüzde 5,2, 2024’te ise yüzde 5,1 büyüyeceği tahmin ediliyor.

Ancak bazı analistler, ilk çeyrekte bildirilen güçlü büyümenin, 2022’nin dördüncü çeyreğinden itibaren ekonomik aktivitenin “geri yüklenmesinin” ürünü olduğuna inanıyor; bu, pandemik kısıtlamalar ve ardından kaotik bir yeniden açılmanın etkisiyle baskılandı.

ANZ Research’ün Büyük Çin baş ekonomisti Raymond Yeung Salı günü yayınlanan bir araştırma raporunda “Temel görüşümüz Çin ekonomisinin deflasyonist olduğu yönünde” dedi.

Gecikmiş ekonomik aktivitenin etkisini hesaba katacak ayarlamalar yapılırsa, ilk çeyrekte GSYİH büyümesinin sadece %2,6 olabileceğini söyledi.

Salı günü açıklanan bazı önemli veriler bu fikri destekliyor. Örneğin özel yatırım son derece zayıftı.

Özel sektörün sabit varlık yatırımları Ocak’tan Mart’a sadece %0,6 arttı; bu da girişimciler arasındaki güven eksikliğini gösteriyor. (Bu arada devlet öncülüğündeki yatırımlar %10 arttı.) Bu, Ocak-Şubat döneminde kaydedilen %0,8’lik büyümeden bile daha kötü.

Çin hükümeti özel girişimciler arasındaki güveni yeniden tesis etmek için şaşırtıcı önlemlere başvurdu ancak kampanya iyimserlikten çok tedirginliğe yol açtı.

Çok önemli olan emlak sektörü de derin bir krize saplanmış durumda. Gayrimenkul yatırımları ilk çeyrekte %5,8 azaldı. Kat alanına göre konut satışları ise %1,8 azaldı.

NBS sözcüsü Fu Linghui, Salı günü Pekin’de düzenlenen bir basın toplantısında, “Yurtiçi ekonomi iyi bir şekilde toparlanıyor, ancak yetersiz talebin kısıtlamaları hala açık” dedi. “Sanayi ürünlerinin fiyatları hâlâ düşüyor ve işletmeler karlılık konusunda birçok zorlukla karşı karşıya kalıyor.”

İşsizlik artmaya devam etti gençler arasında.

16-24 yaş arası işsizlik oranı Mart ayında %19,6’ya ulaştı ve art arda üçüncü ayda da artış gösterdi. Bu, Temmuz 2022’de ulaşılan %19,9 seviyesinin yalnızca gerisinde kalan, tarihteki ikinci en yüksek seviyeydi.

Yeung, gençler arasındaki yüksek işsizlik oranının “ekonomideki durgunluğa” işaret ettiğini söyledi.

“Haziran ayına gelindiğinde iş arayan yeni bir mezun grubu olacak. Çin’in ekonomik ivmesi düşerse işsizlik durumu daha da kötüleşebilir” diye ekledi.

Çin eğitim bakanlığı daha önce bu yıl rekor düzeyde 11,6 milyon üniversite mezununun iş arayacağını tahmin etmişti.

Ülkenin taslak parlamentosu olan Ulusal Halk Kongresi’nin geçen ayki toplantısında hükümet, bu yıl için GSYİH hedefinin yaklaşık %5 ve istihdam yaratma hedefinin 12 milyon olduğu temkinli bir büyüme planı belirledi.

Source link

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *