Editörün Notu: Kayıt ol CNN’in Yediği Ama Daha İyisi: Akdeniz Tarzı. Sekiz bölümlük kılavuzumuz size yaşam boyu sağlığınızı artıracak, uzman destekli lezzetli bir beslenme yaşam tarzını gösteriyor.
CNN
—
Çok fazla rafine buğday ve pirinç ürünü tüketmenin yanı sıra çok az tam tahıl tüketmek, dünya çapında yeni tip 2 diyabet vakalarının artmasına neden oluyor. 2018 yılına kadar veriler.
Tufts Üniversitesi’nde beslenme profesörü ve Boston’daki Tufts Tıp Fakültesi’nde tıp profesörü olan kıdemli yazar Dr. Dariush Mozaffarian, “Çalışmamız, düşük karbonhidrat kalitesinin küresel olarak diyete bağlı tip 2 diyabetin önde gelen etkenlerinden biri olduğunu öne sürüyor” diyor. ifade.
Bir diğer önemli faktör: Araştırmaya göre insanlar pastırma, sosis, salam ve benzeri gibi çok fazla kırmızı ve işlenmiş et tüketiyor. Pazartesi günü Nature Medicine dergisinde yayınlanan araştırmaya göre, bu üç faktör (çok az tam tahıl ve çok fazla işlenmiş tahıl ve et tüketmek), 2018 yılında 14 milyondan fazla yeni tip 2 diyabet vakasının başlıca etkenleriydi.
Aslında çalışma, 2018 yılında dünya çapındaki 10 tip 2 diyabet vakasından 7’sinin kötü gıda seçimleriyle bağlantılı olduğunu tahmin ediyor.
Aynı zamanda derginin genel yayın yönetmeni olan Mozaffarian, “Bu yeni bulgular, beslenmeyi iyileştirmek ve diyabetin yıkıcı etkilerini azaltmak için ulusal ve küresel odaklanmanın kritik alanlarını ortaya koyuyor” dedi. Tufts Sağlık ve Beslenme Mektubu.
Mozaffarian ve ekibi, 1990 ile 2018 yılları arasında diyet alımına ilişkin bir araştırma modeli geliştirdi ve bunu 184 ülkeye uyguladı. Araştırma, 1990 yılıyla karşılaştırıldığında, 2018’de yetersiz beslenme nedeniyle tip 2 diyabet vakasının 8,6 milyon daha fazla olduğunu ortaya çıkardı.
Araştırmacılar, küresel düzeyde çok fazla sağlıksız yiyecek yemenin, yeme eksikliğinden ziyade tip 2 diyabetin etkeni olduğunu buldu. Sağlıklı gıdalar, özellikle kadınlara kıyasla erkekler için, yaşlı yetişkinlere kıyasla gençler için ve kırsal kesimde yaşayanlara karşı kent sakinleri için.
Hastalığın küresel diyetle ilişkilendirilebilen toplam vakalarının %60’ından fazlası, yalnızca altı zararlı beslenme alışkanlığının aşırı alımından kaynaklanıyordu: çok fazla rafine pirinç, buğday ve patates yemek; çok fazla işlenmiş ve işlenmemiş kırmızı et; ve çok fazla şekerle tatlandırılmış içecek ve meyve suyu içmek.
Yeni vakaların %39’undan biraz fazlasından beş koruyucu beslenme faktörünün (meyveler, nişastalı olmayan sebzeler, kabuklu yemişler, tohumlar, tam tahıllar ve yoğurt) yetersiz alımı sorumluydu.
Diyetlerin patates, kırmızı ve işlenmiş ete odaklanma eğiliminde olduğu Polonya ve Rusya ile Doğu ve Orta Avrupa ile Orta Asya’daki diğer ülkelerdeki insanlar, diyetle bağlantılı yeni tip 2 diyabet vakalarının en yüksek yüzdesine sahipti.
Kolombiya, Meksika ve Latin Amerika ile Karayipler’deki diğer ülkelerde de yüksek sayıda yeni vaka görüldü; araştırmacılar bunun, şekerli içeceklere ve işlenmiş ete olan bağımlılığın yanı sıra tam tahıl tüketiminin düşük olmasından kaynaklanabileceğini söyledi.
Yazarlar, “Modelleme yaklaşımımız nedenselliği kanıtlamıyor ve bulgularımız risk tahminleri olarak değerlendirilmelidir” diye yazdı.