Apple CEO’su Tim Cook, teknoloji sektörünün interneti kirleten “sahte haberler” hikayelerine karşı harekete geçmesini istiyor.
Cook nadir bir röportajda, “Devasa bir kampanya olmalı. Her demografiyi düşünmeliyiz” dedi.
Daily Telegraph gazetesine konuşan Cook ayrıca “Hepimizin teknoloji şirketlerinin sahte haberlerin hacmini azaltmaya yardımcı olacak bazı araçlar yaratması gerekiyor” dedi.
Facebook patronu Mark Zuckerberg gibi diğer önde gelen teknoloji şirketi CEO’ları son aylarda sorun hakkında konuştular. Ancak Cook’un yorumları çok daha açık sözlüydü.
Telegraph’a göre kendisi, uydurma hikayelerin ve aldatmacaların “insanların aklını öldürdüğünü” söyledi.
Ve “sahte haber” salgınını “dünyanın birçok yerinde büyük bir sorun” olarak nitelendirdi.
“Sahte haber” terimi başlangıçta okuyucuları aldatmak için tasarlanan çevrimiçi hikayeleri tanımlamak için icat edildi. Çoğu zaman bu hikayeler, yaratıcılara kar sağlamak amacıyla Facebook’ta ve diğer sosyal ağ sitelerinde paylaşılır. Diğer zamanlarda hikayeler esasen siyasi amaçlarla hazırlanmış propagandadır.
Bu tür hikayeler Amerika seçimlerinden önce ve sonra geniş ilgi gördü. “Papa Francis dünyayı şok etti, Donald Trump’ı başkanlık için onayladı” gibi başlıklara sahip kurgusal hikayeler milyonlarca tıklama kazandı.
Web’de gezinenlerin meşru haber kaynakları ile sahte haberler arasındaki farkı anlaması çok zor olabilir.
Apple gibi şirketlerin devreye girdiği yer burası.
Çok günlük bir Avrupa gezisinin parçası olan Telegraph röportajında Cook, “pek çoğumuz şu anda şikayet kategorisindeyiz ve ne yapacağımızı bilemiyoruz” dedi.
Hem teknolojik hem de entelektüel çözümler önerdi.
Cook gazeteye verdiği demeçte, “Kamu hizmeti duyuru kampanyasının modern versiyonuna ihtiyacımız var. Eğer bir irade varsa bu hızlı bir şekilde yapılabilir.”
Onun tanımladığı şey, medya okuryazarlığı savunucularının kulaklarına müzik gibi geliyor.
Cook, “Neredeyse modern çocuk için, dijital çocuk için yeni bir kursa ihtiyaç varmış gibi” dedi.
Bazı okullarda dijital becerilere odaklanarak medya okuryazarlığını öğretmeye yönelik dağınık çabalar var ancak bu hiçbir şekilde evrensel değil.
Apple’ın bir PSA kampanyasını finanse edip etmeyeceği sorulduğunda bir Apple sözcüsü, şirketin Cook’un röportajı hakkında başka bir yorumu olmadığını söyledi.
Apple CEO’su ayrıca teknoloji şirketlerinin sahte hikayeleri ayıklamaya yardımcı olabileceğini öne sürdü, ancak şunu ekledi: “İfade ve basın özgürlüğünü ihlal etmeden bunu sıkıştırmaya çalışmalıyız.”
Apple’ın kendi Apple News uygulaması, bilgi bulmak için nispeten güvenilir bir yer olarak kabul ediliyor.
Şirket “Apple News’e katılan yayıncıları inceliyor” BuzzFeed geçen Aralık ayında bunu belirtti.
Ayrıca uygulamanın “kullanıcıların sahte haberleri veya nefret söylemini işaretleyebileceği bir endişe bildirme işlevi” de bulunuyor.
Facebook yakın zamanda, kullanıcılar uydurma hikayeler paylaştığında ortaya çıkan “uyarı etiketlerini” test etmek için teyitçilerle çalışmaya başladı.
Cook, gazeteye verdiği röportajda “sahte haber” salgınının “kısa vadeli bir şey olduğu” konusundaki iyimserliğini dile getirdi; günün sonunda insanların bunu istediğine inanmıyorum.
CNN Parası (New York) İlk kez 11 Şubat 2017’de yayınlandı: 20:00 ET